• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Meer betrokkenheid dankzij zelfsturende teams

Gepubliceerd op: 22-04-2020

Werken met zelfsturende teams is HOT. Uit ervaringen in mijn praktijk als hospitalitycoach blijkt dat de betrokkenheid, productiviteit en arbeidsvreugde van horecamedewerkers toeneemt, als je met zelfsturende teams werkt. Het maakt jouw horecabedrijf bovendien aantrekkelijk voor werkzoekenden.

Het is het heet hangijzer in de horeca: hoe krijg en houd ik mijn medewerkers? Een van de methoden die daarbij effectief is, is het werken met zelfsturende teams. Deze bestaan uit personen die samenwerken aan een doel op basis van een budget en een opdracht. Ze krijgen het mandaat oftewel vertrouwen van de werkgever om hieraan te werken.

Continue proces

Samen bepalen zij hoe ze een vooraf vastgesteld doel gaan bereiken. Daarbij houden ze rekening met de kernwaarden van jouw horecabedrijf. Dit is een continue proces van verbeteren en bijsturen.

De ideale teamsgrootte

Het werken met zelfsturende teams is geschikt voor elk bedrijfstype. Idealiter hebben teams een grootte van 1 tot 6 personen. In incidentele gevallen is de groep groter maar dit is niet ideaal omdat er dan meer kans is op miscommunicatie en ruis op de lijn.

 

Zorg voor een gedegen voorbereiding

Met zelfsturende teams werken, is niet iets wat je zomaar even doet of wat je oplegt aan je medewerkers. Voordat je echt met de teams aan de slag kunt, gaat er een gedegen voorbereiding aan vooraf.
De organisatie van je horecabedrijf moet er goed ingericht voor zijn. Zo moet je nadenken over manieren van communiceren: zowel intern als extern. Alle medewerkers moeten op de hoogte zijn. Betrek ze bij jouw plannen.

Grote bereidwilligheid

Werk je met zelfsturende teams, dan zorgt dat voor een grote mate van betrokkenheid bij alle teamleden. Dat komt omdat ieder teamlid ‘eigenaar’ is van de gestelde doelen. Ze hebben de vrijheid om hier zelfstandig - binnen de vastgestelde kaders – beslissingen te nemen. Daardoor is er een grote bereidwilligheid om de doelstellingen waar te maken.

Meer verbondenheid

Deze betrokkenheid leidt tot meer verbondenheid van jouw medewerkers met jouw bedrijf. Behaalde resultaten en waardering hiervoor, zorgen voor langere dienstverbanden. Bovendien maakt het jouw horecabedrijf aantrekkelijk voor werkzoekende vakmensen.

Is je interesse gewekt en wil je meer weten over zelfsturende teams? Neem dan contact met mij op. Bel of app mij op 0638512686 of stuur een e-mail naar info@cs-hospitality.nl.

 

Deel dit artikel