• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Zelfsturing werkt bij Generatie Z

Gepubliceerd op: 03-05-2020

Ze zijn jouw horecaconsumenten van de toekomst en jouw (toekomstige) medewerkers: de Generatie Z. Hoe ga je er als horeca ondernemer mee om? Een open communicatie en zelfsturing werpen hun vruchten af. Tips hoe je dat aanpakt.

Generatie Z bestaat uit jongeren die geboren zijn tussen 2001 en 2015. In 2020 komt 40 procent van de consumenten uit deze generatie. Dat betekent dat het niet lang duurt voordat zij de arbeidsmarkt domineren.

Vrijheid van meningsuiting

Generatie Z is opgegroeid in een tijd van crisis. Daarom kiest deze generatie voor zekerheid, een stabiel inkomen en hechten ze veel waarde aan de waarheid. Hierdoor ontwikkelt deze generatie een grote mate van vrijheid van meningsuiting. Daarnaast consumeert ze enorm bewust. Deze jongeren willen daarom werken bij een horecabedrijf dat ze interessant genoeg vinden.

 

 

Generatie Z groeit op in een omgeving waarbij autoriteit niet in grote mate aanwezig is; zij mogen meedenken, meebeslissen en meedoen. Dit heeft uiteraard zijn weerslag op een eventuele arbeidsrelatie.

Tips voor de omgang

Hoe ga je om met deze Generatie Z? Tips om de communicatie te vergemakkelijken:

  • Bedenk dat ze moeite hebben met hiërarchie door hun genoten opvoeding (meedenken, meebeslissen);
  • Voed hun leergierigheid. Geef ze coaching en feedback. Doe dit op regelmatige basis.
  • Praat met ze: wees eerlijk, transparant en begripvol.
  • Toon als horcabedrijf je maatschappelijke betrokkenheid.
  • Wees duidelijk in je verwachtingen en kom afspraken na.
  • Stap af van een top-down structuur en blijf weg van een bottom-up organisatie. Zorg voor een gelijkwaardige verstandhouding en betrek deze jonge medewerkers bij keuzes en beslissingen.

80-20 procent

Zelfsturing werkt dus prima bij deze generatie. Bedenk wel dat het een utopie is om je horecabedrijf voor 100 procent zelfsturend te laten zijn. Streef na om dit voor 80 procent te bewerkstelligen.
Dit betekent overigens niet dat je de resterende 20 procent ’ouderwets’ top-down moet inrichten. Hier komt een meer bedrijfstechnische sturing bij kijken. Overleg, transparantie en ruggespraak blijven van groot belang.

Wil je aan de slag met zelfsturende teams? Bel of mail mij voor een coachingsplan en advies op maat.

 

Deel dit artikel