• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Van manager naar coach

Gepubliceerd op: 11-05-2020

Voor zelfsturende teams is de holacratie de organisatievorm die het meest geschikt is. Naast een andere structuur krijg je als horeca ondernemer een andere rol. Deze zal veranderen van traditionele manager naar beslisser naar coach. Je hebt nog meer een voorbeeldfunctie.

De veranderende rol voor horeca ondernemers met zelfsturend teams is afhankelijk van het aantal teams en de beoogde doelstellingen. De teams beslissen immers wat de doelstellingen zijn en op welke manier ze deze willen bereiken. Waar de rol van de manager in het verleden als zeer belangrijk werd bestempeld, is deze in de toekomst wellicht nog belangrijker maar op een andere manier.

Nieuwe manager

De ’nieuwe manager’ noemen we vanaf nu een coach. Zo moet hij zich continu opstellen. Als coach stelt hij zich open voor vragen en tips vanuit de teams en van de individuele personeelsleden.
Waar de manager gewend is om tijdens de operationele werkzaamheden op eigen initiatief aan en bij te sturen op eigen initiatief, moet de coach zich confirmeren aan de gestelde regels en richtlijnen van de teams. Dit neemt natuurlijk niet weg dat er geen aansturing nodig is. De coach richt zich meer op het stimuleren en motiveren van mensen. Verder is het belangrijk dat de coach continu de werksfeer in de gaten houdt en controleert of ieder individu goed op zijn of haar plek zit.

Coachingsgesprekken

Als coach ben je daarom constant in contact met je medewerkers. Op periodieke basis houdt je met ieder personeelslid coachingsgesprekken.
Tijdens zo’n coachingsgesprek gaat het over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het geeft zowel de medewerker als de coach de kans om op informele wijze zaken te bespreken die op dat moment belangrijk zijn voor alle betrokkenen. Dit kunnen zowel privé- als werkgerelateerde onderwerpen zijn. Het gaat er hierbij dus vooral om dat je aandacht hebt voor je medewerker. De druk van het werk mag je daarbij even loslaten. Je kunt dit dan in een ontspannen sfeer bespreken.

Mensgericht

De ideale coach is een mensgericht persoon. Hij is goed in het stimuleren en motiveren van mensen. Hij is een klankbord voor een ieder die daar behoefte aan heeft. De coach heeft, evenals de traditionele manager, een voorbeeldfunctie. Zeker gezien de mensgerichte focus is het nóg belangrijker om je als horeca ondernemer bewust te zijn van deze voorbeeldfunctie.

Respecteren

Bij het werken met zelfsturende teams is het als coach belangrijk om de teamleden te respecteren. Uiteraard gebeurt dat binnen de gestelde kaders van doelstellingen, het budget en het mandaat en de genomen beslissingen.

Voor de werkzaamheden, beslissingen en verantwoordelijkheden die niet zijn toebedeeld aan een ‘zelfsturend team’, moet de coach vastleggen wie op dit vlak initiatief mag nemen. Verder moet hij aangeven in welke situaties en waar de grenzen van het mandaat en de verantwoording liggen. Wees je als horeca ondernemer en coach hiervan bewust.

Meer weten? Neem contact met me op voor coachingsadvies op maat voor jouw horecabedrijf. Bel of app naar 0638512686.

 

Deel dit artikel